Mitä yrittäjyys merkitsee tekoälynörtille?

Tein valinnan alkaa yrittäjäksi verrattain aikaisessa vaiheessa; ensimmäinen oikea alan työpaikka oli 90-luvun alkupuoliskolla kesäharjoittelu suuren kotimaisen vientiyrityksen tuotekehitysosastolla, jossa pääsin kehittämään sulautettuja ohjelmistoja. Kykyni ongelmanratkaisuun huomattiin, ja loppukesästä selvittelin mitä moninaisempia ongelmia ohjelmistoissa. Tällöin minulle selvisi, että en ehkä ole ihan samasta puusta tehty kuin itseäni silloin jopa 30 vuotta vanhemmat kollegani.

Omasin vahvan kilpailuvietin. Erittäin vahvan sellaisen. Nuo perkeleelliset ohjelmistobugit olivat vastustajiani, jotka piti voittaa hinnalla millä hyvänsä. Aiemmin olin hyödyntänyt kilpailuviettiäni voittamalla kolme SM-kultaan Taekwondossa. Palkkatyö alkoi tuntumaan kovin helpolta. Tämä aiheutti perustavaa laatua olevan pohdinnan. Haluanko päästä elämässä helpolla, tehdä verrattain yksinkertaisia tehtäviä vuodesta toiseen; uraputki tulisi olemaan ohjelmistokehittäjästä tiimin vetäjäksi ja sitten johtamaan hieman isompaa yksikköä. Kehityksestä hallinnollisiin töihin. Pohdinta ei kestänyt kovin pitkään. Ei edes useita minuutteja. Hell No.

Nyt monta kymmentä vuotta myöhemmin voin todeta, että valinta yrittäjäksi ryhtymisestä on ollut mitä parhain. Olen päässyt työskentelemään aivan älyttömän lahjakkaiden ihmisten kanssa, ratkomaan ongelmia ympäri maailmaa, kehittämään maailman johtavaa tekoälyteknologiaa ja olemaan yleishyväpropellipää mitä erilaisimmissa tilanteissa. Tärkein oppi yrittämisestä tähän mennessä on, että sitä ei sovi tehdä yksin; kovin harvoin onnistumiseen riittää yksi taistelija. Menestyminen edellyttää omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamista. Ilman loistavaa tiimiä yksilöiden vahvuudet eivät pääse esille ja tuottamaan.

Maailma on tekemistä täynnä. Yrittäjänura ei sovi kaikille; välillä yrittäjältä vaaditaan kovaa stressinsietokykyä ja uskoa tulevaan. Itseohjautuvalle teknologianörtille maailma on tekemistä ja mahdollisuuksia täynnä. Haasteena on ollut tekemisen fokusointi ja keskittyminen tuottavien asioiden tekemiseen.

Mitä yrittäjyys merkitsee tekoälynörtille? Itsensä ylittämistä, mahdollisuuksia, haasteiden voittamista, upeita asiakkaita ja mielenkiintoisia projekteja upeiden kollegojen kanssa!

Hyvää yrittäjän päivää!

Ari Juntunen